Trycker Panini medvetet stickers i begränsad upplaga eller som är sällsynta?

Nej. Varje samling består av ett antal stickers som trycks på ett eller två utskriftsark. De innehåller i sin tur en av varje sticker och trycks i samma antal som albumen.  

När introducerades självhäftande stickers?

Självhäftande stickers introducerades i 1971-72 Calciatori samlingen. I början var stickersarna gjorda av tunn kartong och samlarna var tvungna att klistra in dem i albumet. I slutet av 60-talet sattes det små dubbelhäftande trekanter, s.k. celline, på baksidan av stickersarna så att de kunde sättas in i albumet utan klister.

Varför har originalversionen av den uppochnedvända spelaren en röd tröja, vita shorts och svarta strumpor med gul kant?

Så att han inte kan förknippas med något speciellt italienskt lag och därför i princip kan representera alla spelare. 

Vilken spelare fanns på omslaget till det första numret av Calciatori?

Den svenska spelaren Nils Liedholm som på den tiden spelade för AC Milan. Han ingick i den legendariska anfallstrion, populärt kallad Gre-No-Li (tillsammans med Gren och Nordahl). 

Hur många stickerspåsar tillverkar Panini per år?

I genomsnitt har Panini tillverkat 1 miljard påsar per år de senaste fem säsongerna. Det motsvarar 6 miljarder stickers! 

Hur många påsar såldes av den första Calciatori samlingen?

3 miljoner vilket ökade till 15 miljoner året efter och 29 miljoner året efter det. 

Vem hittade på Panini samlingarna?

Giuseppe Panini som grundade företaget 1961 och tidigare hade ansvarat för Panini Brothers Newspaper Distribution Agency (1955). Hans bror Benito var med i affärsverksamheten från början medan hans andra bröder, Umberto och Franco, gick med i företaget 1963. Giuseppe Panini dog 18 oktober 1996 vid 71 års ålder. 

När kom stickersarna/korten?

Den/det första kända stickern/kortet ingick i en serie som gavs ut av Bognard Lithography of Paris 1867 för att illustrera paviljongerna under världsutställningen det året. Efter dem kom Marquis of Lorne cigarettkort, d.v.s. de bilder på kartong som användes fr.o.m. 1879 i USA för att förstärka cigarettpaketen av samma märke.

Vad är fifimatic?

Den är den automatiska förpackningsmaskin som uppfanns av Umberto Panini. Den samlar ihop stickersarna (antalet beror på beställningen) och förpackar dem. Maskinen skickar därefter ut askarna som redan innehåller stickerspåsarna. 

Vilket år började Panini att ge ut L’Almanacco Illustrato del Calcio Italiano (Den illustrerade årsboken över italiensk fotboll)?

1970 förvärvade Luigi Scarambone titeln från förlaget Carcano. Innan dess gavs den ut av Rizzoli och skrevs av Leone Boccali (den legendariske sportjournalisten som skapade den 1939) och De Vecchi. 

Varför är Panini loggan en riddare?

Därför att Giuseppe Panini, som älskade gåtor och klurigheter, uppfann sitt eget korsord under pseudonymen The Knight. På 70-talet fanns också en tidning för samlare av Panini stickers vars företrädare var Pipino The Knight (Pipino var smeknamnet för Giuseppe). 

Vilken var den första samlingen som gjordes av Panini som inte var Calciatori stickers?

Aerei e Missili (Flygplan och missiler) 1965. Därefter kom Animali di tutto il mondo (Världens djur). 

Vilken var den första Panini stickersen som trycktes?

En bild av Bruno Bolchi, försvarare och lagkapten för Inter Milan. 

Hur mycket kostade den första Calciatori påsen?

10 lire (ca 0,5 eurocent, 5 svenska öre) och den innehöll bara två stickers.

Vad är Il feroce saladino (Den grymme Saladin)?

Det var en reklamsticker som trycktes 1937 för Perugina - ett italienskt chokladföretag - som p.g.a. ett distributionsfel blev mycket sällsynt i nästan hela Italien och därför blev enormt värdefull på den tiden. 

När introducerades bildtexter på flera språk första gången?

1970 inför fotbolls-VM i Mexico. Det var också första gången som en stickerssamling såldes och marknadsfördes internationellt. 

Vilket var det första stickersalbumet som gavs ut för fotbolls-VM?

Mexico 70. Detta album sammanföll med den sista utgåvan av världsmästerskapen där det vinnande laget avbildades med den historiska Jules Rimet pokalen som 1974 ersattes av dagens fotbolls-VM. 

Vad representerar den uppochnedvända spelaren - symbolen för Paninis fotbollsspelare?

Det är en cykelspark av Juventus Carlo Parola.