The Panini Group

The Panini Group: Historia och bakgrund 

Panini grundades 1961 med lanseringen av sin första Calciatori (fotbollsspelare) samling. Grundarna, bröderna Panini, hade redan öppnat en tidningskiosk på Corso Duomo i Modena 1945 och 1954 startades Panini Brothers Newspaper Distribution Office. 

Företaget fortsatte att styras av familjen Panini och ökade sin årliga omsättning till över 100 miljarder lire.  

1988 såldes företaget till Maxwell Group som genomförde en rad ledningsförändringar med utländsk ledning. Efter flera år med ekonomiska svårigheter köptes Panini av Bain Gallo Cuneo och De Agostini 1992. Det tog bara två år av noggrann administration att ge tillbaka företaget sin forna glans. Panini slogs därefter samman med Marvel Entertainment Group. Ledningen under Aldo H. Sallustro bibehölls dock och huvudkontoret blev kvar i Italien. 

8 oktober 1999 köptes Panini av Vittorio Merlonis Fineldo SpA, ett italienskt konglomerat som tillverkar olika förbrukningsprodukter och bedriver finansieringsverksamheter, tillsammans med Paninis styrelse. 

Panini förvärvat företaget World Foot Center vars affärsområde är distribution och marknadsföring av varusmärkeslicensiering för fotboll, både för klubbar och det franska landslaget. Företaget har även förvärvat en stor andel i DigitalSoccer Project som utvecklar revolutionerande mjukvara i sportsektorn. Dessutom har tillverkningen av klisterpapper, representerat av Adespan avdelningen, sålts till Avery Dennison, världsledande på marknaden för klisterpapper. 

Panini-koncernen, med huvudkontor i Modena, Italien, är världsledande på marknaden för stickers och samlarkort. Panini är även en av de ledande utgivarna av barntidningar, barnböcker, serietidningar, manga och serieromaner i såväl Europa som Latinamerika. Dessutom är Panini inblandad i omfattande multimediaprogram.

För ytterligare information: www.paninigroup.com